Tseralia Houses leaf

Η ιστορία της Στούπας

Το νεόδμητο χωριουδάκι, που εξελίχθηκε με γρήγορο ρυθμό σε φημισμένο τουριστικό θέρετρο, ονομαζόταν παλαιότερα Ποταμός, από το ποτάμι Δράκο που το διέσχιζε, αλλά μετονομάστηκε σε Στούπα εξαιτίας της διαδικασίας της επεξεργασίας των δεματιών λιναριού (γνωστά ως στουπιά) στις θαλασσινές λακκούβες της παραλίας του χωριού τόσο από τους κατοίκους της όσο και από κατοίκους γειτονικών χωριών.

 

Στη Στούπα μπορεί να απολαύσει κανείς την παραλία της Στούπας και της Καλογριάς, οι οποίες είναι δυο γραφικές, ρηχές, αμμώδεις, οργανωμένες παραλίες με διαυγέστατα νερά,. Η παραλία της Καλογριάς συγκεκριμένα είναι γνωστή τόσο για την μαγευτική ομορφιά της όσο και για την ιστορία της αφού εκεί έζησαν το 1917 ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς. Ήταν εκεί όπου γνωρίστηκαν καλά, έδεσε η φιλία τους και ο διάσημος συγγραφέας εμπνεύστηκε το μοναδικό αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Η ποικιλία του τοπίου μοναδική. Τα ποταμάκια, οι γλυφάδες, οι απίθανες σπηλιές, τα λιμανάκια, τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου είναι πράγματι αληθινά δώρα της φύσης. Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις.

 

Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ στην παραλία καλύπτουν γαστρονομικά όλα τα γούστα.

 

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριουδάκι Λεύκτρον από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έκτισαν σταδιακά τη Στούπα. Η πόλη του Λεύκτρου είναι πανάρχαια. Είχε καταστραφεί πολλές φορές και η αρχαία ακρόπολή της είχε καταληφθεί από Φράγκους και από Ενετούς. Αναφορά για το κάστρο του Λεύκτρου έχουμε από τον περιηγητή Παυσανία.

Tseralia Houses leaf

Η ιστορια της Μάνης

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης βρίσκεται στη Μεσσηνία, στο μεσαίο ακρωτήριο της Πελοποννήσου. Η Στούπα και η πρωτεύουσα του, η Καρδαμύλη, είναι τα χωριά που προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών του.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς δόθηκε το όνομα Μάνη, με επικρατέστερη  εκείνη που παραπέμπει  στο κτίσιμο του κάστρου της Μάνης από τον αρχιτέκτονα Μαϊνη.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής, η ιστορία της, η παράδοσή της, η αγωνιστικότητα και η ανδρεία που χαρακτήρισε τους ανθρώπους της στις δύσκολες περιπέτειες του Ελληνικού  Έθνους ανά τους αιώνες, την βάζουν δίπλα στις άλλες περιοχές σύμβολα της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ήπειρος, η Μακεδονία και οι λοιπές περιοχές της πατρίδας μας.

Οι κύριες παραλίες του Δήμου κατάλληλες για κολύμπι ,αμμώδεις με πεντακάθαρα νερά είναι η Καλόγρια, η Στούπα, τα Ριτσά, το Καλαμίτσι, ο Φονέας, τα Δελφίνια και ο Πλατύς Άμμος ή Πανταζής.

Υπάρχουν βέβαια και κρυφές γωνιές για τους πιο μοναχικούς.

Όταν κανείς διασχίζει την περιοχή εντυπωσιάζεται από την γρήγορη εναλλαγή των τοπίων. Απόκρημνα βράχια, σπηλιές και φαράγγια, δένουν με τον ελαιώνα, τις γραφικές παραλίες, τα λιμανάκια, τα νησάκια και τις γλυφάδες.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα δίνουν στην περιοχή το κάστρο της Στούπας, τα ορυχεία του Καζαντζάκη στη Πραστοβά, τα πυργόσπιτα της παλιάς Καρδαμύλης, το νησάκι της Καρδαμύλης, τα καλντερίμια, τα γεφύρια και οι βυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες στα χωριά.

Το κλίμα της περιοχής είναι ζεστό μεσογειακό με ήπιο Χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια. Προσφέρεται για όλο τον χρόνο σαν τουριστικός προορισμός. Χρώματα και αρώματα από ποικίλα αγριολούλουδα και βότανα υποδέχονται τον επισκέπτη όλες τις εποχές.

Η πρώτη ιστορική αναφορά για την περιοχή γίνεται από τον Όμηρο που αναφέρει την Καρδαμύλη ως μια από τις πόλεις που θα έδινε για προίκα στον Αχιλλέα ο Αγαμέμνονας.

Στον ίδιο χώρο κατά την μυθολογία, βγήκαν οι Νηρηίδες για να καμαρώσουν τον Πύρρο, τον γιο του Αχιλλέα, που πέρασε από εκεί πηγαίνοντας στην Σπάρτη για να νυμφευθεί την Ερμιόνη.

Ο Παυσανίας κατά την διέλευσή του από τη περιοχή ,αναφέρει ότι στο Κάστρο του Λεύκτρου είδε άγαλμα του Ασκληπιού και της Ινούς και της Κασσάνδρας, ξόανο του Απόλλωνα, άγαλμα του Δία και ιερό της Αθηνάς με το άγαλμα της. Επίσης, αναφέρει ότι στην νησίδα Πέφνο (Άγιο Δημήτριο) που φέρεται ως γενέτειρα των Διοσκούρων, είδε τα αγάλματα τους.

Στα Βυζαντινά χρόνια η περιοχή βρέθηκε υπό το Δεσποτάτο του Μυστρά και μετέπειτα πρωτοστάτησε στην κήρυξη της επανάστασης για την ελευθέρωση της πατρίδας.

Παραλία Καλογριάς Στούπα, Μάνη Μεσσηνίας
Πανοραμική φωτογραφία της Στούπας